Yes I did the same, f/w update and then calibration. Same outcome. Scratched build plate. I have some other issues that I am not sure if they are connected to this upgrade. I need to do more troubleshooting on those other matters.
Po kontakcie z creality “ticket” jako zgłoszenie serwisowe mam mieszane uczucia co do obsługi . Wysyłano mi instrukcje aby po upgrade firmware wykonać autokalibracja . Rzecz w tym że to właśnie ta autokalibracja niszczyła drukarkę. Wysyłałem filmy i w odpowiedzi była informacja że build plate oraz dysze nie podlegają gwarancji (zgodnie z informacją na stronie creality) generalnie od strony serwisowej i zgłaszania creality widziało sprawę jak błędu użytkownika po upgrade firmware. Tylko że tak nie było. Po kontakcie z creality przez whattsup wszystko się zmieniło . Wysłałem filmy zdjęcia opisałem co się stało i otrzymałem konkretną odpowiedź. Wysłano no Uszkodzone części. Po wymianie tensometr drukarka się skalibrowana prawidłowo.
Działa prawidłowo i się kalibruje za każdym razem.
Ostatecznie wygląda to na zabieg okoliczności ze po aktualizacji Uszkodził się tensometr i wszystko się posypało . . Duże podziękowania dla Creality obsługiwane przez whattsup za perfekcyjna i szybką obsługę. Dostałem informację że części będą szły 14 dni roboczych. A dostałem je do domu DHL 2 dni po rozmowie. Tak że Creality załatwiło rozwiązanie problemu.
Teraz takie podsumowanie . Po upgrade firmware będę obserwował drukarkę z ręką na wyłączniki prądu żeby w przypadku wadliwej autokalibracja poziomu nie Uszkodzić build plate. Z mojej obserwacji nie jest to kwestia przesunięcia offsetu osi Z . Lecz uszkodzenia tensometry.
Pozdrawiam forum creality.Po kontakcie z creality “ticket” jako zgłoszenie serwisowe mam mieszane uczucia co do obsługi . Wysyłano mi instrukcje aby po upgrade firmware wykonać autokalibracja . Rzecz w tym że to właśnie ta autokalibracja niszczyła drukarkę. Wysyłałem filmy i w odpowiedzi była informacja że build plate oraz dysze nie podlegają gwarancji (zgodnie z informacją na stronie creality) generalnie od strony serwisowej i zgłaszania creality widziało sprawę jak błędu użytkownika po upgrade firmware. Tylko że tak nie było. Po kontakcie z creality przez whattsup wszystko się zmieniło . Wysłałem filmy zdjęcia opisałem co się stało i otrzymałem konkretną odpowiedź. Wysłano no Uszkodzone części. Po wymianie tensometr drukarka się skalibrowana prawidłowo.
Działa prawidłowo i się kalibruje za każdym razem.
Ostatecznie wygląda to na zabieg okoliczności ze po aktualizacji Uszkodził się tensometr i wszystko się posypało . . Duże podziękowania dla Creality obsługiwane przez whattsup za perfekcyjna i szybką obsługę. Dostałem informację że części będą szły 14 dni roboczych. A dostałem je do domu DHL 2 dni po rozmowie. Tak że Creality załatwiło rozwiązanie problemu.
Teraz takie podsumowanie . Po upgrade firmware będę obserwował drukarkę z ręką na wyłączniki prądu żeby w przypadku wadliwej autokalibracja poziomu nie Uszkodzić build plate. Z mojej obserwacji nie jest to kwestia przesunięcia offsetu osi Z . Lecz uszkodzenia tensometry.